1 Een dier is geen testobject

Net als mensen zijn dieren levende wezens met gevoelens. Het is bewezen dat ratten, samen met muizen het dier waarop het meest getest wordt, intelligente en sociale dieren zijn. Als een andere rat lijdt zullen andere ratten daar ook onder lijden, net als mensen eigenlijk. Maar evengoed is het onethisch om een levend wezen te veroordelen tot een leven in een kooi en een leven van pijn puur om een paar experimenten. Wij als mensen staan qua intelligentie boven andere dieren en dragen daardoor ook een verantwoordelijkheid over hen, dat is geen reden om dieren als minder af te doen.

2 Dieren zijn anders dan mensen

De meest gegeven reden voor dierproeven is dat het een noodzakelijk kwaad is, we moeten een paar dieren pijn doen om mensenlevens te kunnen redden. Maar dat is in veel gevallen helemaal niet waar. Een medicijn kan heel goed werken op een konijn en heel slecht uitpakken op een mens. Mensen zijn namelijk lichamelijk heel anders opgebouwd dan andere dieren, dierproeven zijn dus eigenlijk gewoon onbetrouwbaar en onnodig.

3 Het is een verspilling van tijd en geld

Er zijn in de laatste paar decennia miljarden euro’s uitgegeven aan dierproeven en daar is eigenlijk niet veel uitgekomen. Nou ja wel iets, we weten nu hoe we kanker bij muizen moeten genezen. Dat lukt bij mensen echter nog steeds een stuk minder goed. Dus wat voor zin heeft het gehad om miljoenen uit te geven aan het genezen van kanker bij muizen terwijl het eigenlijke doel niet gehaald werd? Dat geld had ook uitgegeven kunnen worden aan onderzoek naar kanker dat mensen wel zou kunnen genezen. We hebben dus heel veel geld en tijd uitgegeven aan dierproeven, maar als mensen hebben we er uiteindelijk niks aan.

4 Het publiek is tegen dierproeven

Dierproeven worden ook gebruikt voor producten die helemaal niet levensreddend zijn zoals bijvoorbeeld voor een shampoobar en make-up. Dat is raar aangezien het belangrijkste argument voor dierproeven was dat het mensenlevens moet redden, maar dieren moeten dus ook lijden voor dit soort producten. Daarom is het ook niet gek dat in Nederland 70% van de bevolking tegen dierproeven is en dat de vraag naar shampoo dierproefvrij en dierproefvrije make-up enorm is toegenomen in de laatste paar jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *